Slide

Kako gredo kokoši spat, potresi in to

Zanimivo je gledat, kako grejo kokoši spat. Imajo tri gredi in se lepo po hierarhiji naložijo na gredice. Na vrhu je petelin in okrog njega njegove najljubše. Potem gre druga vrstica in na koncu tretja. Vsaka ima svoje mesto in vsaka točno ve, kam mora it. 

Se zgodi, da kaka poskuša it na drugo višjo gredico. Ne vemo ali to zanalašč poskusi, ali se je samo zmotila. Vendar jo druge kaj hitro napodijo dol. S kljuni jo pokljujejo in reva mora it. Včasih se tako razburjo, da je samo dretje v kokošnjaku. Ena sama kura naredi cel kažin in potem se več kur na eno spravi. Tako dolgo jo hujskajo, da se mora premaknt. Potem gre na nižjo in boh ne dej, če to ni njena. Boga reva jih bo še enkrat dobila. 

Najrajš se okrog petelina nagnetejo. Bogi revež včasih ga tako stisnejo… Ampak rade čepijo okrog njega. 

Potem se pa rihtajo. Si urejajo perje, se praskljajo, se z nogicami graspajo… Se mi zdi da se urejajo, kot da mora bit vsak perešček na svojem mestu. Pa ne samo sebe, tudi svojo sosedo malo uredijo mimogrede. Vmes malo kokodakajo. Niti ne kokodakajo, ampak spuščajo neke zvoke, take zamolkle kokodake. Tako nežno malo že v snu. Potem pa glavo pod perut in sladko spanje.

Vedno sem gledala samo, kako grejo kokoši spat, zjutraj pa nikoli. Nikoli nisem ujela njihovega jutra. Tudi kaj delajo ponoči, ne vem. Celo noč spijo? A se kaj zbudijo? Ali so nemirne? Ali kokodakajo v sanjah? Kaj sanjajo kokoši? Včasih slišim petelina kikirikat že ob štirih? A je takrat že dan? Ali se je samo malo pretegnil. In nikoli še nisem ujela jutra. A se kokoške res pretegnejo ko se zbudijo. Kaj delajo zjutraj?

In potem me začnejo zbujat. Navsezgodaj zjutraj. Pa ne petelin – potresi. Šest petindvajset, šest in pol, sedem in pol. Včasih že ob šterih ponoč. Kot da hočejo, da grem pogledat, kaj delajo. Pa se ne upam. Ne upam se it. Samo še bolj se zavijem in čakam da mine. Ne upam se niti vstat, k se mi zdi, da se mi tla že tako in tako zibljejo. In potem sem kot sokol. Kje se kaj trese? A se? 300 potresov v 6 dneh, pa še vedno ne vem, kaj delajo kokoške zjutraj.

Tereza 4.3.2021

Prihodnjič pa Kaj sanjajo kokoši. 

Leave a Reply

Scroll Up