Slide

Jugonostalgični čarodej – opis izvedbe klovnovske točke TOZD Kabaret Za crknt

Na delavskem svetu izvoljeni predstavnik delavcev sekretariata za kulturno-umetniško ustvarjanje napove tovariša čarodeja, zvezdo odrov Socialistične federativne republike Jugoslavije, ki je nastopal v vseh socialističnih republikah in avtonomnih pokrajinah SFRJ – vse od Titograda do Titovega Velenja. Po napovedi predstavnik delavcev odide z odra in oglasi se pesem Od Vardara pa do Triglava, ki traja ves čas točke. 

Ob pesmi na oder pride brkati tovariš čarodej, ki je oblečen v elegantno moško obleko TOZD Mura iz bleščečih tkanin, na glavi ima čarodejski klobuk TOZD Tovarne klobukov Šešir Škofja Loka, v rokah pa nosi manjšo skrinjo na stojalu (TOZD Lesna industrija Bled). Elegantno se prikloni občinstvu, ki ga sestavljajo delavci, kmeti, študenti, upokojenci, ter uradna predstavnika Komunistične partije SRS in Milice SRS, ki si vsi po dolgem delovnem dnevu želijo kulturno-zabavne sprostitve. Tovariš čarodej z estetiziranimi gibi odpre skrinjo in iz nje potegne črno-belo sliko tovariša Tita iz bitke na Sutjeski. V drugo roko tovariš čarodej prime zavesico na palici, pomaha z njo, da dokaže, da v njej ni ničesar skritega, jo postavi pred sliko, umakne zavesico in slika našega dragega tovariša Tita v maršalski uniformi zablesti v barvah in je okrašena s bleščečimi novoletnimi trakovi barv jugoslovanske zastave ter srpom in kladivom. Prične se refren pesmi, čarodej zapleše nekaj korakov kola in pospravi sliko. 

Iz skrinje potegne veliko rdečo papriko SOZD Poljoprivreda Kočani, jo prime z obema rokama, se močno skoncentrira – kot bi mislil na narodne heroje, ki so nam v drugi svetovni vojni priborili svobodo, v kateri smo gradili samoupravno socialistično družbo – v tem pa paprika začne lebdeti med njegovima dlanema. Ko konča, spet trdno prime papriko z obema rokama, se sprosti po napornem usmerjanju misli, ugrizne v papriko, jo zaluča v občinstvo (v dokaz, da ni bilo nobenega trika) in naredi nekaj korakov kola ob refrenu. 

Iz skrinje vzame steklenico s slivovico, naredi požirek, sname klobuk, vanj natoči slivovico, iz skrinje izvleče velik zavoj Vegete (SOUR Podravka), je nekaj strese v klobuk (kot bi bil to čarobni prašek) in si klobuk slavnostno posadi na glavo, kot bi bil ponosen vojak JNA, pri čemer tovarišu čarodeju slivovica ne steče ven. Spet se prične refren naše pesmi in tovariš čarodej zapleše nekaj korakov kola. 

Po tem iz skrinje potegne rdečo žametno čarodejsko vrečo na obroču (izdelana iz tkanine TOZD Dekorativna), jo obrne in s tem pokaže, da je prazna. Iz skrinje vzame jugoslovansko zastavo s peterokrako zvezdo, jo stlači v vrečo, posuje s ščepcem Vegete, pomeša in iz čarodejske vreče povleče vrvico, na kateri so pripete zastavice, ki so jih po preobrazbi socialističnega samoupravnega družbenega sistema prevzele bivše socialistične republike in ena od avtonomnih pokrajin: Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Makedonija in Kosovo. Z zastavicami, ki visijo med iztegnjenima rokama, tovariš čarodej naredi ob refrenu nekaj korakov kola in se slavnostno prikloni. Nato hitro pospravi zastavice v skrinjo in ob zadnjih akordih pesmi oddide z odra v žaru novega uspeha Socialistične zveze delovnega ljudstva, Sekretariata za kulturno-umetniško ustvarjanje in tovarišev iz TOZD Kabaret Za crknt.

***Po eni od izvedb na odru Siti teatra v Ljubljani je ekipa ustvarjalcev prejela nesprejemljiv komentar dr. doc. Žlavoja Siska, ki ga navajamo v celoti: “Magična roka je v komunizmu prerazporejala dobrine od proizvajalcev k ljudstvu. Mag je prototip Marxovega Strica iz ozadja, ki skrbi zato, da delavci ne vidijo natega oz. vidijo zgolj del podobe, ki pa jih tako očara, da ne prepoznajo nepravične porazdelitve dobrin, ki pa ni odvisna od ur opravljenega dela, predanosti kolektivu ali prihranjenih voženj. In v tem je paradoks. Mag kot neznana velika sila nevsezadnje razbije tudi Jugoslavijo brez obeta po pravičnejši družbi.“

Tomaž Lapajne Dekleva

Leave a Reply

Scroll Up