Slide

O limoncah

Vsako leto si naredim zaloge limonc. En liter bol sladkega, en litr bol oštrega in en litr za mojo taščo. Čeprav moja tašča bol viskije pije, ma limonce rada. Za njo naredim une manj sladke. Jaz pa imam včasih rada malo bol sladke. Kuker je dan. Gre pa takole.

Najprej kupiš dobre limonce, fajn če so domače. Te Neretvanske, so kar dobre tako pravijo, da so nešpricane. No za vsak slučaj jih še namočim v sodo bikarbono za en cajt. To tudi pravijo, da je fajn, če pa pomaga pa ne vem. 

Potem pa jih olupiš, na tanko, samo rumeno lupinco, da ostane limona ovita v belo lupinco. Belo lupinco okrog limone daš stran. To je zelo pomembno, ker ta bela lupinca greni in ni fajn. Enkrat sem morala celo serijo stran vršt, k ni bla za pit. Pa mi je tašča pol rekla, da moram ta belo stran dat. 

Potem olupljeno limono narešež na rezinice. Eni jih samo na četrt, jaz jih pa bol na drobno, da več dobiš iz njih. Na en litr kake tri ali štiri limone. Daš v steklen kozarec limone in rumene lupince, al pa široko flašo in posipaš z cukrom. Po občutku. Tako, da se malo prekrije, da se limonce malo pocukrajo. Tako pustiš vsaj en dan, če še malo sončka gor posije je še bolš. Sm letos ga ni blo. Limonce kmalu spustijo sok in tega soka je tolko, da prekrije vse skupaj. Vmes pa malo potreseš. 

Ko so se limonce malo prepacale jih zalijemo z šnopcom do vrha in to pustimo stat. Najbolši je kak domač sadjevc. Domač šnopc. Lahko stoji en teden do štiri tedne. Vmes pa vsake tolko malo premešamo. 

Jaz sem letos samo en teden pustila. Je pa tle ena moja soseda, k ne more zdržat pa jih je samo dve ure pustila. Pa so isto dobre. Nič šparat limonc. Niso tak šnopc, ki je z leti bolši. Zato jih morate čim prej ponucat. Nč ne pomaga če šparate. Najbolše so sveže in še to leto popite. 

No potem jih pa precedimo v flašo. Jaz limonce še čez gazo stisnem, tako, da ves sok izstisnem iz njih. K je škoda. Tabolš pustit. Pol dobijo tako ta pravo barvo. Limonkasto. Belo motno. Malo rumenkasto, ampak belkasto. Niso prozorne. Ni barve šnopca. Ni pa tut ne rumeno. Tako belo motno. Včasih se malo usede na dno, pa je treba premešat, da je prava barva. 

Pol jih pa probaš in jih še malo dodelaš če je treba. Dodaš malo prekuhane vode. Cirka dva deci na en litr, če so premočne. Odvisno kok močan šnopc tast skuha. Naš ga kr močnega. Če so prekisle in hočeš bol sladke daš cuker stopljen v vodi not. Pol maš bol sladke pa bol pitke. So tekoče, se ti pa ne za zobe zatika. Če se zatika in gosto po grlu teče je preveč cukra. 

Pa na zdravje!

Tereza 2.1.2021

Scroll Up